4 Perkara, Ajaib dan Kebetulan Pada Kemat1an Tok Guru Nik Aziz

Ada beberapa kejadian luarbiasa berlaku pada ketika kematian TG Nik Abdul Aziz Nik Mat. Kita bukan t4ksub, kita bukan mendewakan makhluk, tetapi ada beberapa beberapa hal dan kejadian berkaitan pemergian Allahy4rham TG Nik Abdul Aziz menghadap Rabbul-Jalil.

Pertama, Allahy4rham kembali ke rahmatullah pada hari Jumaat. Hari Jumaat adalah penghulu bagi segala hari. Memanglah kemat1an hari apa pun tidak menjadi hal asalkan saat penghujungnya baik atau dinamakan “khusnul khatimah”, sebagaimana dalam hadits yang shahih :

إنَّمَا الأَعْمَالُ بِالخَـوَاتِيْمُ رواه البخاري وغَيْرُهُ.

  • Sesungguhnya amalan itu (tergantung) dengan penutupnya”. [HR Bukhari dan selainnya]

Tetapi bagi TG NIk Abd Aziz, ia dilengkapi dan diindahkan dengan terpilihnya Allahyarham menghadap Allah pada hari Jumaat. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوتُ يَوْمَ الْجُمُعَuةِ أَوْ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ إِلَّا وَقَاهُ اللَّهُ فِتْنَةَ الْقَبْرِ

“Tidaklah seorang muslim men1nggal pada hari Jum`at atau malam Jum`at, melainkan Allah akan menjaganya dari f1tnah (s1ksa) ku-bur”. [HR Ahmad dan Tirmidzi]

* Hadith di atas dikatakan hadith dhaif (lemah sanadnya) tetapi bukan hadith maudhu (rekaan). Pendapat Imam Abu Hanifah, Imam Al-Syafi’i, juga Imam Ahmad bin Hanbal menyatakan boleh beramal dengan hadis dhaif secara mutlak.

Kedua, semasa jenaz4hnya diangkat, awan mendung berarak persis memayungi keranda yang diusung. Memberi keselesaan untuk semua hadirin yang hadir memberi penghormatan terakhir untuk Tok Guru. Persekitaran yang turut menjadi dingin dengan angin kencang itu disambut dengan laungan ‘Allahuakbar’ berkali-kali oleh orang ramai beragama Islam di tanah perkuburan yang menganggapnya sebagai satu kejadian luar biasa.

Video: Subhanallah! Awan Mendung Menaungi Jen4zah TGNA Nik Aziz[Clouds Hovering Over Allahy4rham Coffin]

Ketiga, tarikh kemat1an beliau sama dengan tarikh kemat1an Imam Hassan Al Banna, Mujadid Islam abad ke 19.

Keempat, pemergian Tok Guru Nik Aziz juga “berkebetulan” sama dengan pemergian Allahy4rham TG Ustaz Fadzil Mohd Noor, iaiatu ketika Anwar berada di penj4ra.

Ustaz Fadzil men1nggal dunia pada 23 Jun 2002, yang mana pada tahun itu Anwar berada di penjara setelah dijatuhi hukum4n p3njara selama enam tahun kerana didapati bers4lah di atas kes4lahan penyal4hgunaan kuasa. Sementara TG Nik Abdul Aziz men1nggal dun1a selang beberapa hari1 Anwar dibawa ke penj4ra Sungai Buloh di atas tu-duhan liwat. Ketiga-tiganya adalah pemimpin kesayangan dan harapan rakyat yang berbilang kaum di negara ini.

Di dalam Islam, sebenarnya tiada apa yang dikatakan fenomena “kebetulan”, kerana bagi orang yang beriman, semua hal dan keadaan adalah ditetapkan oleh Allah s.w.t.

Berangkat dari penegasan Allah dalam surah Ali Imran ayat 191 yang menegaskan

“orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari s1ksa ner4ka”.

Ayat tersebut lebih lanjut menegaskan bahawa manusia dengan segala penelitiannya tentang alam semesta ini akan memberikan nilai kesempurnaan bagi Penciptanya, iaitu Allah. Maka, manusia harus mahu meneliti dengan memahami ingatan Allah tentang apa saja, termasuk tentang alam semesta agar memperoleh keyakinan yang sempurna terhadap keagungan dan kesempurnaan Allah dengan segala ciptaannya.

I’tibar yang paling besar adalah, Allah sentiasa memberi petunjuk kepada kita termasuk hal-hal yang kita tempuhi di dalam hidup sehari-hari. Kerana sesungguhnya Allah punya peringatanNya tersendiri yang tidak sia-sia di dalam setiap kejadianNya untuk manusia pelajari ayat-ayat manzurahNya.

Maka adakah orang yang mengetahui bahawa apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu itu perkara yang benar, sama dengan orang yang buta matahatinya? Sesungguhnya orang-orang yang mahu memikirkan hal itu hanyalah orang-orang yang berakal sempurna. (Ar-Ra’d 13:19)

Sumber: ibnuhasyim

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*