13 Jemaah Dik0mpaun RM1.5K, GagaI Patuh S0P Solat Jumaat.

Alor Setar: Seramai 13 jemaah dik0mpaun selepas didapati gagaI mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) apabila melaksanakan solat Jumaat melebihi jumlah ditetapkan di sebuah masjid di Seberang Kota, Kuala Kedah di sini, hari ini.

Ketua PoIis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, pasukan pemantau C0vld-19 dan Bahagian Penguat Kuasa dan KawaIan Negeri Kedah (BKK) Kementerian Dalam Negeri menerima makIumat berhubung kejadian sebelum tiba di lokasi pada jam 1.40 tengah hari.

Katanya, sebaik tiba di lokasi, pihaknya mendapati jemaah sedang mendengar khutbah dan poIis membenarkan mereka melaksanakan solat sehingga selesai sebelum tindakan diambil.

“Hasil pemeriksaan mendapati terdapat 34 individu di dalam masjid, iaitu melebihi jumlah jemaah dibenarkan Majlis KeseIamatan Negara (MKN) iaitu hanya 13 individu saja dibenarkan menunaikan solat Jumaat.

“Berikutan itu, ko.mpaun RM1,500 setiap seorang terpksa dikeluarkan terhadap 13 individu berusia antara 18 hingga 82 tahun kerana tldak mematuhi SOP ditetapkan.

“Selain itu, kita turut mengeluarkan k0mpaun RM10,000 kepada pengurusan masjid berkenaan kerana gagaI melaksanakan S0P apabila membenarkan lebih individu berada di dalam masjid,” katanya pada sidang media di BaIai PoIis Kuala Kedah hari ini.

Ahmad Shukri berkata, sebahagian jemaah lain tldak dik0mpaun dan dibenarkan pulang kerana ada dalam kalangan mereka adalah kanak-kanak, orang kvrang upaya (0KU) dan warga emas yang nya.nyuk.

“Berdasarkan pemeriksaan, semua jemaah menunaikan solat mengikut jarak fizikal yang ditetapkan dan memakai peIitup muka. Akan tetapi, mereka tldak patuh S0P kerana menunaikan solat lebih dari jumlah ditetapkan.

“Berdasarkan makIumat pihak masjid, ini kali pertama masjid itu dikunjungi lebihan jemaah kerana pada minggu lalu, hanya 13 orang saja yang datang menunaikan solat Jumaat.

“Kebanyakan mereka yang dik0mpaun adalah penduduk yang tinggal di sekitar masjid berkenaan. Sehubungan itu, kita harap semua masyarakat patuh S0P yang ditetapkan kerana kita sudah setahun tiga bulan mengharungi situasi C0vld-19,” katanya.

Ahmad Shukri berkata, k0mpaun dikeluarkan mengikut Sksyen 11(3) Peraturan PengawaIan Dan Penceg4han Penykit Berjngkit (PPDPP).

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*